Over leven en verantwoord sporten

01Mei06

Gisteren keek ik op Canvas naar het voortreffelijke programma over leven met daarin deze week een interessante reportage over plotse dood bij jonge sporters.

De reportage werd opgebouwd rond 2 topcardiologen die in ons land opereren en die zich specialiseren in hartritmestoornissen. Beide mensen heb ik reeds persoonlijk ontmoet en beide kwamen zoals tijdens de reportage heel natuurlijk over. Wat professor Heidbuchel typeert is zijn kalmte en de klare taal die hij spreekt. Hij probeert steeds heel duidelijk de zaken uit te leggen en de patiënt gerust te stellen zonder valse beloften te doen. De man is een vat vol kennis maar loopt daar niet mee te koop. Professor Brugada is niet alleen de man die allerlei topmensen heeft geopereerd (waaronder Verhofstadt en koning Albert als ik me niet vergis), maar hij is in de eerste plaats de man waarnaar een specifieke hartritmestoornis aandoening is vernoemd. De zuiderse roots stralen af van de man. Hij is in de eerste plaats recht voor de raap, maar ook eerlijk. Een innemende persoonlijkheid die respect afdwingt.

De boodschap van beide cardiologen tijdens de reportage was duidelijk. Topsport is niet altijd even gezond voor het hart, omdat het hart constant tegen de bovengrens van zijn kunnen aan moet functioneren. Professionele begeleiding van topsporters met regelmatige opvolging is een absolute noodzaak, maar dan nog is het niet uitgesloten dat er iets misgaat met het hart. Maar de boodschap is natuurlijk niet dat topsport of sport in het algemeen slecht is voor de gezondheid, integendeel. Uit vroegere gesprekken met hen maakten ze me duidelijk dat sport en beweging essentieel zijn voor de mens. Het betoog dat ze voeren is er een voor verantwoord sporten, niet voor minder sporten, en deze boodschap ontbrak volgens mij in de reportage. Want, zoals je zag in de reportage, blijven ook deze mensen met hartritmestoornissen bewegen, want een goede hartconditie is nog altijd gezonder dan geen hartconditie.

Ik denk dat ik binnenkort best even binnenstap bij een sportdokter om een inspanningstest met controle van het hartritme af te leggen. Daarmee stel ik niet alleen mijn omgeving maar ook mezelf gerust en kan ik verantwoorder sporten.

Advertenties


One Response to “Over leven en verantwoord sporten”

  1. 1 DavidL

    Zeker doen die inspanningstest, ik ga over een kleine maand (na een wachttijd van 3 maand) naar het UZ Gent.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: